Uzmanlar uyarıyor! Gebelikten önce kansızlık düzeltilmeli
Antalya’da gerçekleştirilen 15. Türk-Alman Jinekoloji Kongresi’nde kadın sağlığı üzerine yapılan açıklamalar, önemli uyarılarla gündem oldu. Kongreye katılan uzmanlar, kadınlarda sıkça görülen kansızlık, endometriozis ve gebelikteki riskler hakkında bilgilendirmelerde bulunarak, erken teşhis ve düzenli sağlık takibinin önemine dikkat çekti.
Kadınlarda Kansızlık Sorununa Dikkat Çekildi
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Üstün, özellikle aşırı kanama yaşayan ve kansızlık problemi yaşayan kadınların bu durumu normalleştirmemeleri gerektiğini belirtti. Üstün, "Kadınlar, fazla kanamalarını ve kansızlıklarını normalmiş gibi kabul ediyorlar. Oysa ki, kansızlık sosyal yaşamı ve iş hayatını olumsuz etkiler. Bu yüzden demir takviyesi almalı ve kansızlık tedavisini ihmal etmemeliler," dedi. Üstün, gebelik öncesi aneminin düzeltilmesini önerdiklerini ve C vitamini ile demir emiliminin arttırılabileceğini belirtti.
Endometriozis Tehdit Ediyor: 11-12 Doktor Gezmek Gerekebiliyor
Endometriozis hastalığı hakkında önemli bilgiler veren Prof. Dr. Ceana Nezhat, hastalığın genellikle geç tanı aldığını ve bazen 11-12 doktor gezildikten sonra doğru teşhisin konabildiğini söyledi. Nezhat, endometriozisin pelvik ağrılarla kendini gösterdiğini, ancak bu hastalığın farklı organları da etkileyebileceğine dikkat çekti. Ayrıca, ergenlik döneminde endometriozisin tanısının sıklıkla konulmadığını belirterek, bu hastalığın çok ağır kanamalara ve kramplara yol açabileceğini ifade etti.
Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
Prof. Dr. Mehmet Cihat Ünlü, gebelikteki en önemli noktalardan birinin düzenli kontroller olduğunu belirtti. Gebelik sürecinde annelik ve bebek sağlığının korunmasının teknoloji ve hekim işbirliği ile mümkün olduğunu vurguladı. Anne ve bebek sağlığı için yapılan ileri tetkiklerle sağlanan başarılı müdahalelere dikkat çekti. Ünlü, "Anne adayları gebeliklerinde düzenli takibini aksatmamalı," dedi.
Epileptik Gebeliklerde İlaç Kullanımı Riskli Olabilir
Anne ölüm oranlarında kalp damar hastalıklarının ilk sıraya yükseldiğini belirten Prof. Dr. Yusuf Üstün, epilepsili gebelerde ilaçların kontrolsüz şekilde bırakılmasının tehlikeli olabileceğini vurguladı. Üstün, "Epilepsi ilaçlarının bazıları bebek için zararlı olabilir, ancak hastaların ilaçlarını kafalarına göre bırakmaları kendi hayatlarını tehlikeye sokabilir," dedi.
Sezaryen: Anne ve Bebek İçin Gereklilik
Sezaryen doğum ile ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Üstün, sezaryenin genellikle anne ve bebek sağlığını korumak amacıyla yapıldığını belirtti. Üstün, istem dışı sezaryenlerin gereksiz olduğunu ancak gerekli durumlarda hayat kurtarıcı bir müdahale olduğunu ifade etti. Gebelikte tansiyon takibinin önemine değinen Üstün, bu tür takiplerin gebelikte kritik bir rol oynadığını söyledi.
Pelvik Taban Egzersizlerinin Önemi
Prof. Dr. Yusuf Üstün, kadınlarda idrar kaçırma sorunlarının basit egzersizlerle tedavi edilebileceğini belirtti. Özellikle öksürük ve aksırık sırasında idrar kaçıran kadınlara pelvik taban egzersizlerinin önerildiğini ifade etti. Üstün, "Bu basit egzersizler ile birçok kadın rahatsızlıktan kurtulabilir," dedi.